NUF na međunarodnom seminaru Restauracija, održavanje i promidžba utvrda

Izvještaj potpredsjednika NUF-a, mag.arh. Stjepana Lončarića, s međunarodnog seminara RESTORATION, MAINTENANCE AND MARKETING OF FORTRESSES: A NATIONAL TASK IN THE FRAME OF EUROPIAN DEVELOPMENT održanog u Petrovaradinu 01.09.2017. u organizaciji Instituta za zaštitu spomenika kulture Novi Sad i ECCOFORT-a.

 

Seminar na temu Turističkih mogućnosti utvrdbene baštine održan je u Petrovaradinu 1. rujna ove godine. Inicirao ga je ICOFORT DE, kroz svog vrijednog voditelja dr. H-R Neumanna i ECCOFORT (European Cooperation Center of Fortified Heritage) iz Berlina, predstavljen od dr. Neumanna i g Dirk Roedera.
Domaćin je bio grad Novi Sad. Primjerno je ovu dužnost obavio Zavod za Zastitu Spomenika grada Novog Sada , na čelu s vrlo agilnim ravnateljem mr. Sinišom Jokićem (donedavnim ravnateljem Muzeja grada Novog Sada, koji je smješten na najvišem položaju gornje Tvrđave, u prostorima Oružane. Gospodin Jokić je za potrebe ovog muzeja i turizma tijekom niza godina osobno vodio tim za prezentaciju baštine Tvrđave Petrovaradin i pisao tekstove za ove potrebe).
Suorganizatori su bili i Europa Nostra/ Serbia Nostra , kroz nekolicinu aktivnih članova, a posebno gđu Irinu Subotić, zamjenicu predsjednika međunarodne Europe Nostra , ujedno i predsjednicu Serbie Nostra.
Gdja Subotić i tim izuzetno uspješno rade na razvijanju prisutnosti kulturne baštine u javnom mnijenju i povećavanju dohotka kroz njeno odgovarajuće djelovanje; npr. kroz organizaciju zamijećenih koncerata, veličina kao sto je g Placido Domingo.
Suorganizator je bio i ICOFORT HR, kroz S. Lončarića kao voditelja ove stručne komisije u okvirima Hrvatskog ICOMOS-a i Međunarodnog ICOFORT-a, pod UNESCO-m, a izravno ICOMOS-om. Obzirom da u okviru matične stručne udruge NUF S. Lončarić radi na održavanju međunarodnih veza, jasno predstavlja i NUF i vezu sa “International Fortres Council”-om.
Praktičnu organizaciju i vodstvo osigurale su arhitektice-konzervatorice Slobodanka Babić, nadležna već dugi tijek godina za cjeloviti prostor kulturne batine Petrovaradina, i autorica izuzetno vrijedne i obimne dokumentacije o Tvrđavi s gradićem Petrovaradinom i povezanim povijesnim obrambenim infrastrukturama; te njena mlađa suradnica mr. Katarina Maksimov s velikom praktičnom učinkovitošću. Zadnje, ali ne i posljednje po važnosti (već obrnuto), bilo je i sudjelovanje Ministarstva obrane republike Srbije, koje je omogućilo ulaz u povijesnu Vojnu bolnicu i okolno područje koje je pod vojnom upravom vrlo kvalitetno održavano, kao i sudjelovanje g Nenada Seguljeva, nekad iz Arhiva pokrajine Vojvodine, a sad iz Uprave Voda. G. Seguljev je veliki znalac o ovom, za prostor jugoistočne Europe potpuno izuzetnom kompleksu. Izuzetan je po veličini i sačuvanosti. A ima i dokazanu značajnu višeslojnost: od paleolita sa kvantitativno izuzetnom velikim nalazima, preko utvrđenja rimske antike i srednjeg vijeka nadalje. G. Seguljev priredio je precizan povijesni pregled urbanističkih inicijativa na prostoru Petrovaradina, od kraja 19. st. do danas, pod nazivom ” Tvrđava u magli”, čije je objavljivanje u tijeku.
Obilazak Tvrđave Petrovaradin po riječima S. Lončarića:
„Obišli smo dio od skoro 17.000 m ( 17 km) vrlo dobro sačuvanih podzemnih hodnika. Velika većina bila su namijenjena minskom/ protuminskom djelovanju. Zbog položaja na visokoj flisnoj stijeni, položeni su uglavnom u silaznim kosinama (ulazi s vrsnog područja tvrđave), u tri-četiri nivoa. Obišli smo dva različita podzemna zdenca, oba velike ljepote i posebnosti. Dubljem je kruna na oko 50 m ispod površine, a sam zdenac dubok je još oko 20-30 m. Uz njega je kamena ploča istodobna spomen ploča posjeta cara Jozefa II ovom zdencu. “Pliće” položeni zdenac ima krunu na samo oko 4 m ispod površine, no dno na oko 80 m dubljem položaju zahvaća otprilike isto vodno zrcalo položaja podzemnih voda kao i prethodni. Ovaj viši zdenac ima i spiralno stubište uz jedan bok zdenca sve do najdublje razine vode, uz mehanizam uz to stubište u vertikalnom oknu promjera oko 40 cm – u kome su uzeta za prepumpavanje vode u privremeni rezervoar u prostoriji krune zdenca. Kruna je sama široka oko 4 m, okružena sa četiri masivna stuba (oko 1x 2 m ), natkrivena kupolom. Oko stupova je bačvasto svođeni hodnik u obliku kružnog vijenca, širine oko 3-4 m. Tako je ova okrugla podzemna prostorija sa zdencem promjera barem 12 m. Od nje se pružaju “vodeni tuneli”, za raznašanje vode po tvrđavi. Ovo su najneobičniji dijelovi Tvrđave.“
Organizatori skupa istakli su kako je grad Novi Sad, grad sa 26 nacionalnosti, grad otvoren razvoju usluga i turizma temeljenih na vrijednosti i očuvanju baštine. Ovo se zasad najviše vidi po već dugogodišnjem glazbenom festivalu EXIT. Festival se odvija na 27 scena u Tvrđavi istodobno. Broj istodobnih posjetilaca je od 30.000 do 70.000. Festival traje samo oko 4 dana. No postoje i mnoga manja događanja. Tako je i za vrijeme seminara bio jazz festival koji je okupio oko 2.000 posjetilaca. Tako da je ukupni ugođaj u utvrđenom ambijentu bio vrlo ugodan. Ljudi su sjedili po cijelom velikom stubištu, ogradama, a široki pločnici prekodunavskog mosta bili su krcati zadovoljnih ljudi, kao i lučka obala starog pristaništa.
Stručnjaci okupljeni u ICOFORTu DE, obišli su u sedam dana utvrde Niša, Beograda, Golubca, Manasija, Rama i Osijeka.

Novi kontakti koji su otvoreni na ovom skupu :
– Zavod za zaštitu spomenika grada Novog Sada.
G. Sinisa Jokić
– Europa Nostra, Serbia Nostra
Gđa Irina Subotić

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *