15. Medjunarodni susret starodobnih vojnih vozila

Predstavnici Nacionalne udruge za fortifikacije, u sastavu Anđelko Hundić, predsjednik, i Stjepan Lončarić, dopredsjednik, sudjelovali su 27.05.2017. na „15 međunarodnom susretu starodobnih vojnih vozila u Republici Hrvatskoj“. Bila je to promotivna vožnja povijesnim vozilima po karlovačkoj okolici sa zastancima na povijesnim mjestima.
Formirana kolona vozila krenula je iz starog centra Karlovca, Trga bana Jelačića u Karlovačkoj zvijezdi, a prva stanka bila je na mjestu Borlin – najstarijem karlovačkom vodocrpilištu izgrađenom 1914. godine. Nakon predavanja o izgradnji ovog kompleksa i organiziranoj vodoopskrbi grada i razgledavanja kompleksa, kolona je nastavila vožnju prema vili „Anzić“ u kojoj je smješten Muzej planinarstva i ekspedicionizma grada Karlovca „Braća Seljan“. Poslije zanimljive priče o braći Seljan, tradiciji planinarenja i istraživanja u Karlovčana, slijedilo je razgledavanje muzeja i okrepa. Za nas je posebno važno da je građevina izgrađena na mjestu stare stražarnice koja je bila dio vanjskog obrambenog prstena grada-utvrde Karlovac. Put se nastavio do Dubovca i Nacionalnog svetišta „Sv. Josipa“. Stanka je iskorištena za upoznavanje sa zanimljivom poviješću svetišta i osvježenje. Slijedeća postaja bila je vježbalište „Kupa“ kod Kamenskog. Boravak na prostoru vježbališta bio je iskorišten za upoznavanje sa izloženom pontonjirskom tehnikom u teoriji i praksi. Putovanje se nastavilo do vojnog poligona „Cerovac“. Obišli smo dio vježbališta i upoznali se s njegovom poviješću i karakteristikama, a nakon toga slijedio je objed u restoranu poligona i podjela zahvalnica, priznanja i nagrada za različite kategorije. Iako smo se za cijelo vrijeme događanja upoznavali s članovima nama sličnih udruga, ovdje smo za to imali najviše vremena. Na putu prema Muzejskoj zbirci naoružanja Domovinskog rata na Turnju, zaustavili smo se kratko na plantaži lavande OPG „Poturica“. Posebno dojmljiv dio muzejske zbirke na Turnju čine improvizirana oklopna vozila koja su, u nedostatku pravih borbenih vozila, konstruirana i izrađena u civilnim poduzećima i radionicama. Susret je završio povratkom u Karlovac. Važno je napomenuti da je susret održan uoči i povodom dana Hrvatske vojske i Oružanih snaga Republike Hrvatske.
Za djelovanje naše udruge važno je da smo na ovom susretu dobili pregled starih vojnih vozila u Hrvatskoj i susjednim zemljama i upoznali se s njihovim vlasnicima i drugim sličnim udrugama, te razgovarali o suradnji.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *